Az Újvilág Passió Fesztivál a Kecskeméti Arborétumban 2018. június 7 – 9.

Újszerű, hagyományteremtő kezdeményezést indított útjára 2012-ben a kecskeméti Katona József Színház, mellyel keresztény közösségeket és turistákat egyaránt vonzó, kultikus hellyé válhat Bács-Kiskun megye székhelye, Kecskemét.

Ekkor került bemutatásra először az Újvilág Passió című nagyszabású, szabadtéri előadás, melyet azóta minden év június első hetében mutatunk be. Az előadásban a színészek mellett közel száz kecskeméti polgár vett részt, a helyszín pedig a „hírös” város festői szépségű Arborétuma volt.

Az Újvilág Passió című darabnak – melyet Kocsis L. Mihállyal közösen írt Cseke Péter – van egy kerettörténete. Kevesen tudják, hogy az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok is ott voltak Kolumbusz Kristóf hajóin 1492-ben, amikor felfedezték Amerikát. A keretjáték tulajdonképpen a megérkezés, a partot érés története, amelynek alapvető konfliktusa, hogy a matrózok – vagy inkább a kalózok – kincseket rabolni jöttek, míg a szerzetesek kincset hoztak: a keresztény hitet, Krisztus igazságát. A bennszülöttek pedig félelemmel vegyes érdeklődéssel várják őket. A szerzetesek nekik igyekeznek elmesélni, bemutatni Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét, és itt kapcsolódik a darabba az igazi passió, melyet szigorúan az evangélium szerint mutatunk be.

A Passiót mintegy száz perc zene festi alá. A szenvedéstörténet az evangéliumokra támaszkodó, többnyire szakrális – olykor mai nyelvre „lefordított” – szövegekben beszél; miközben az egészet oratórium-szerűen ölelik körül a középkor és az újkor találkozásának ősi magyar tizenkettesei.

A főbb szerepekben a kecskeméti teátrum kitűnő művészeit láthatja a közönség: Krisztus királyt Porogi Ádám, Pilátust Kőszegi Ákos alakítja, a további szerepekben Ferencz Bálint, Körtvélyessy Zsolt, Kiss Jenő, Réti Erika, Hegedűs Zoltán, Fazakas Géza, Magyar Éva, Csombor Teréz, Sirkó László, Zayzon Zsolt látható az előadásban.

A koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette, míg a produkció zenéjének megírására az ismert szerzőt, Kövi Szabolcsot kértük fel. A jelmezeket Kiss Bori, a díszlet- és látványtervet pedig Szlávik István készítette.

Az előadások helyszíne és témája lehetővé teszi, hogy családi programokkal – koncertek, kiállítások, hagyományőrző és kézműves programok, táncház, egyházi rendezvények – Újvilág Passió Fesztivállá bővítsük a programsorozatot, melyet több alkalommal már sikeresen szerveztünk meg.

2015-ben a fesztivál időpontja a Pünkösdi ünnepek idejére esett, így a programok egy része is ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódott.

2017-ben az Europassio Szövetség az Újvilág Passió Fesztiválhoz kapcsolódóan szervezte meg 12 ország részvételével nemzetközi kongresszusát óriási sikerrel.


 

Programok 2018-ban

 

2018. június 7. csütörtök – Kecskeméti Arborétum 

16.00 – 18.00 óráig Kézműves foglalkozások, szabadtéri ügyességi-, sport-, és virtus játékok gyerekeknek és felnőtteknek.

A foglalkozásokon kb. 150 fő tud részt venni.

17.00 Fedezzük fel együtt az Arborétumot! – kalandozás a fák és cserjék világában

20.30 ó ÚJVILÁG PASSIÓ – főpróba

 

2018. június 8. péntek – Kecskeméti Arborétum 

16.00 – 19.00 óráig Kézműves foglalkozások, szabadtéri ügyességi és sport virtus játékok.

17.00 Fedezzük fel együtt az Arborétumot! – kalandozás a fák és cserjék világában

19.00 „Így készültünk az Újvilág Passió előadáras” animátorok vezetésével interaktív játék és kulisszajárás az előadás díszletében, jelmezek és kellékek megtekintése, kipróbálása

20.30 ó ÚJVILÁG PASSIÓ – előadás

 

2018. június 9. szombat 

Főtér

11.00 ó Megőrzött kulturális értékeink – játékkal egybekötött városnéző séta a belvárosban,

(A történelmi főtér sajátossága, hogy az országban egyedülálló módon szinte az összes felekezet temploma megtalálható itt, így a török hódoltság ideje alatt épült református templom, a város legrégebbi épületeként számon tartott Barátok temploma, az Ybl Miklós tervezte Evangélikus templom, a Kecskeméten letelepedett görög kereskedők által építtetett Szentháromság ortodox templom, valamint az 1970-es években a átalakított zsinagóga, és a 18. század elején emelt piarista templom. A főtéren magasodik a város talán legismertebb épülete, a Nagytemplom.)

Kecskeméti Arborétum

16.00 – 19.00 óráig Animátorok vezetésével szabadtéri ügyességi és sport virtus játékok.

20.30 ó ÚJVILÁG PASSIÓ – előadás 

Évről évre egyre több nézőt vonz az előadás és a köré szervezett kulturális programok, emellett kiváló turistacsalogató egy ilyen nagyszabású kulturális rendezvény, fesztivál.

Ez az esemény tovább emeli a Kecskeméti Arborétum és a már eddig is búcsújáró helyként működő Mária-kápolna vonzerejét és Kecskemét is kultikus hellyé válhat.

A szabadidős programok díjtalanul látogathatók, az Újvilág passió előadás jegyára évek óta változatlan, diák és nyugdíjas, valamint csoportos kedvezményt is biztosítunk. A jegyek a színház jegypénztárában és online is megvásárolhatók.

Támogató: